Zilch deelt duizend gratis ‘pontkapjes’ bij het Oostveer

Zilch deelt duizend gratis ‘pontkapjes’ bij het OostveerModemerk Zilch Amsterdam deelt dinsdag duizend gratis pontkapjes uit bij het Oostveer. Kirsten Berkhout (41) legt uit.

Grappige naam.

“Ja, ook op het pontje mag je echt niet zonder mondkapje. Mensen denken vaak: tram, bus, trein, maar ook op de pont moet het. En als ze dan een mondkapje dragen, is het vaak een saai kleurtje, geen patronen. Wij dachten: dat kan best wat kleurrijker. Onze kleding, en vooral de zomercollectie, bestaat uit felle kleuren. Van de stof die over is, worden nu pontkapjes gemaakt.”

Een gat in de markt.

“We dachten: mondkapje, pontkapje, dat is grappig. En we hebben stof over. Dus waarom niet? Maar we zien het meer als ludieke actie om het straatbeeld te verfraaien. We doen het zonder commerciële intentie.”

Aha, daarom geven jullie er vandaag duizend gratis weg.

“Ja, we delen ze uit tussen negen en half elf ’s ochtends en ’s middags tussen half vier en vijf. We hebben gemerkt dat mensen er erg blij van worden. Ze mogen er zelf eentje uitkiezen, moeten lachen en doen hem op. Het is een cadeautje in deze treurige tijden.”

Maken jullie de kapjes zelf?

“Onze Griekse producent maakt ze tegen kostprijs, hij vond het een ontzettend leuk idee. We hebben er tienduizend besteld en sturen die gratis door naar onze verkooppunten. Willen zij er meer, dan kunnen ze die ook tegen de kostprijs inslaan. Zo help je elkaar een beetje, en de klanten vinden het heerlijk, die pontkapjes tussen onze kleding.”

Zo doe je toch wat voor een ander.

“Iedereen voelt de impact van de coronacrisis. Als je dan wat kan doen, doe je dat. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar ach, het is iets.”